Betaalbare spellen voor de zorg

Kompasrollator brengt ouderen in beweging

Bewegen: een noodzaak!
Niek Visscher, directeur van Onvergetelijk Leven, is samen met zijn organisatie steeds op zoek naar nieuwe manieren om het leven van hun doelgroep zo aangenaam mogelijk te maken.
Dementerende ouderen kunnen op verschillende locaties van Onvergetelijk Leven deelnemen aan een gevarieerd activiteitenprogramma.

Er is veel aandacht voor bewegen. Visscher zegt hierover: "Onderzoeken tonen aan dat bewegen goed is voor mensen met dementie en dat buitenlucht en buitenlicht helpen bij preventie en genezing van depressiviteit. Deskundigen zoals bijvoorbeeld professor Erik Scherder, wijzen regelmatig op het positieve effect van beweging op het geheugen. Punt is alleen dat veel van onze cliënten eerst een zogenaamde drempel over moeten alvorens ze buiten in beweging komen."

Bewegen moet leuk zijn
Tijdens zijn zoektocht naar innovatieve producten voor de zorg kwam Visscher in contact met Ballenenzo.
Visscher's vraag naar een product waarmee wandelen leuker kon worden gemaakt, werd meteen opgepakt. Het resultaat: de Kompasrollator. Inmiddels is de Kompasrollator met succes getest. Het is gelukt om cliënten van Onvergetelijk Leven hiermee over de 'drempel' te lokken, naar buiten.  

Hoe werkt de Kompasrollator?
Wim Wijting legt uit: "Elke gewone rollator kan worden uitgerust met een speciale module waarmee wordt aangegeven in welke richting je moet lopen. De begeleider kan deze module ongezien bedienen en zo de route bepalen." 

Langs de route zijn bordjes met verschillende iconen opgehangen. Bij elk icoon hoort een vraag of opdracht, bijvoorbeeld een aardrijkskundevraag.Met de kompasmodule kan een wandeling worden uitgestippeld die is afgestemd op de fysieke conditie en de interesses van een cliënt.
De basis voor het idee stamt uit de tijd dat Wijting producten voor kinderfeestjes maakte.

"Ik heb toen het toverkompas en de schatzoeker bedacht waarmee je speurtochten kunt uitzetten, die werken op dezelfde manier! Met wat aanpassingen is dit spel nu ook heel geschikt om ouderen een leuke wandeltocht te laten maken." 


Huur- en koopmogelijkheden

Te koop bij SpelPlus
Kompasrollator-module (zonder rollator), inclusief iconen, opdrachtenset en verzendkosten: €495,- ex.btw. 

Te huur bij Zorg met Ballen
Huurprijs: €49,- per maand. De minimale huurperiode is 3 maanden.
Bij koop na huur krijgt u 2/3 van de betaalde huur retour. (max €495,--)

Levenslange garantie. Alleen de verzendkosten worden in rekening gebracht.